Nyheter

Flera år gammalt virus sprids nu som en löpeld

Read Time2 Minute, 9 Second

Det var på nyårsafton och nyårsdagen många fick frågan från vänner på Facebook om de kunde skicka sitt telefonnummer. En del funderade på varför de skulle skicka sitt telefonnummer till sina närmaste vänner då de redan borde ha det och andra tänkte inte så mycket på det.
Där efter har det följt en diskussion om att de även skulle skicka den 6sifriga kod de fått på SMS.

Det handlar om ett virus eller så kallat fishing där man försöker lura till sig lösenord eller funktionen att återställa någons lösenord för att sedan ta sig in på deras konton. Den variant som i dagarna har spridits som en löpeld bla i Ängelholm har stora likheter med det som redan 2018/2019 spreds men verkar nu ha gjorts om något och blivit smartare.
Det som 2018/2019 spreds hade flera stavfel och gav svar på frågor som gjorde att den ganska enkelt blev avslöjad. Men den modell som de senaste dagarna har spridit klarar av att svara på många frågor, har inte några stavfel och verkar även kunna välja ut offer på ett helt nytt sätt.

Efter att pratat med flera drabbade så verkar det som att viruset väljer ut de vänner på facebook men har bra kontakt med och nyligen har skrivit till. På nyår gjorde detta att många som skickade gott nytt år hälsningar fick tillbaka frågan om de kan skicka deras nummer.
Detta har gjort att viruset har spridits väldigt snabbt och flera kompisgäng har drabbats och så även företagare som skickat gott nytt år hälsningar till kollegor och kunder.

Detta är inget lokalt problem utan sprids över hela Sverige. Men efter som det inte finns några varningar om detta de senaste året ser vi det som viktigt att gå ut och informera våra medlemmar om detta.

Att lämna ut sitt telefonnummer har inte lett till att någon har drabbats utan det är först när den sexsiffriga koden har skickats som folk blivit drabbade.
Vi på VHIA har under dagen varit i kontakt med flera drabbade som polisanmält detta för bedrägeri och datorintrång. Dock är det nästan omöjligt för polisen att göra något i dessa ärenden. Bedragarna gömmer sig ofta utomlands med stora anonyma datornätverk i utlandet där man inte kommer åt dem.

Kapade konton kan vara skadligt på flera sätt. Inte nog med att man kan förlora kontakter, bilder mm så finns det också en risk om man anslutit sitt konto kort till Facebook för att tex ge gåvor i insamlingar mm.
Senaste åren har det också skett en ökning av att utnyttja kapade konton för att skapa politiska reaktioner.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *