Nyheter

Ett dött centrum kan vänta Ängelholmarna i julklapp. Samtidigt hotas fastighetsägarna med miljon förluster.

Read Time1 Minute, 57 Second

De senaste dagarna har vi på VHIA pratat med ett par restaurangägare och butiksägare vi tidigare har haft kontakt med. För några veckor sedan jublade de över nya beslut om julskyltning som man trodde skulle kunna bli en lätt vändpunkt då de hotats av konkurser.

Men i dag låter det tyvärr inte alls lika hoppfullt längre. Istället pratar de gemensamt om att det än en gång handlar om max en månad eller mer sannolikt en konkurs i julklapp. De tidigare glada nyheterna har inte slagit ut alls som man hoppats på. Kunderna har mer eller mindre helt uteblivit och inte ens utkörning av mat verkar locka kunderna längre.

Vi har pratat med fem restaurangägare, två butiksägare och en ägare till salong och alla åtta säger ungefär samma sak. Hyrorna är det som uppges ta kol på dem allihop. Samtidigt som vi snabbt räknar på deras hyror som tillsammans blir över 240Kkr/månad, inser vi att det handlar om miljoner som fastighetsägarna kommer förlora vid konkurs årligen om lokalerna står tomma. En lite större restaurang lokal i centrum kan kosta mellan 25Kkr/mån-50Kkr/mån viket är enorma summor om man inte har några gäster.
Det de alla åtta också har gemensamt är att men inte får någon som helst hjälp med sänkt hyra eller liknande.

Utöver de åtta som uppger att de räknar örena var dag i kassan så finns det faktiskt två undantag. Det handlar om två specialiserade butiker som istället för gått med förlust har gått med vinst även om det inte är någon jätte ökning ser man ändå positivt på framtiden.
Det som dessa två butiker har gemensamt är till skillnad från de föregående åtta har fått hjälp med reducerad hyra vid ett flertal tillfällen under året.
Båda butikerna vill också passa på att tacka sin hyresvärdar för detta även om vi inte vill gå ut med vilka det är.

Men vad händer då om åtta utav tio helt enkelt försvinner? Nu tror vi inte att läget ser riktigt så illa över lag, men även om det handlar om 50% som inte klarar sig fram till sommaren så bör man nog börja fundera på hur centrum kommer se ut i framtiden? Hur kommer detta inverka på hyrorna för andra lokaler och bostadshyrorna? Hur kommer turismen se ut och kommer det bli lika attraktivt att flytta till Ängelholm?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *