Nyheter

Centrum i Ängelholm kan se helt annorlunda ut inom några veckor.

Read Time2 Minute, 59 Second

Som VHIA tidigare skrivit om har de senaste veckorna varit helt avgörande för flera butiker i centrum. Flera har nu tagit beslut om konkursutförsälning och helt enkelt stänga ner sin verksamhet. VHIA har varit i kontakt med flera som säger sig inte klara sig fram till sommarmånaderna och även sommaren kan under rådande omständigheter se dyster ut.
Många lever till stor del på den turistnäring Ängelholm har att erbjuda och med tanke på att man inte vet hur denna kommer se ut har man nu helt tappat hoppet.

Begreppet ”Butiksdöd” är väl kritiserat utav flera sen tidigare. Det det bygger på att för många störa bolag tar över handeln eller att internethandeln dödar små lokala butiker. Nu kan begreppet istället få en ny betydelse då folk av rädsla inte handlar eller att regler gör det näst intill omöjligt för vissa att hålla sig vid liv.
Regeringen och kommunen har därför gått ut med specifika åtgärder för att göra det lättare för företagen. Samtidigt pratas det om att genom delvis eller helt slippa hyran för butiker och restauranger skall hjälpa dessa en kort tid.

Vi har nu varit i kontakt med ett antal handlar och restauranger i centrum som undrar vart denna hjälp tog vägen? Mycket ser bra ut i de förslag och åtgärder som har getts men kolar man närmre på dessa så handlar det oftast om att skjuta upp betalningar. Man får alltså räkna med att betala detta senare.
Många säger sig också ha blivit illa bemötta när man pratat med sin hyresvärd, som inte alls har velat höra talas om några sänkta hyror.

Tittar man på de olika verksamheter som idag finns i centrum kan man även se ett genomgående mönster. En del verksamheter märker inte alls av någon förändring eller till och med har ökat sin försäljning. Andra har tappat långt över 50% av sina intäkter.

Med andra ord fungerar inte de generella insatserna som görs i den mån det pratas om. Det blir alltså en felaktig bild som visas upp för invånarna.

Men vad innebär då detta och hur kommer Ängelholm se ut i framtiden? De butiker som nu går i konkurs kan vi inte räkna med kommer komma tillbaka. Det är alltså stor risk att många butikslokaler kommer stå tomma under sommaren och långt tid framöver. Ängelholms turism bygger till stor del på det gemytliga och blomstrande centrum som målas upp. Samtidigt är det många som inte alls vill ha hit turisterna med tanke på smittorisk. Flera kommuner har på olika sätt gjort sig mindre välkomnande genom att be turister att inte komma eller dragit in kommunal hjälp för sommarboende i form av hemhjälp mm.
För bara några dagar sedan var det tjejkväll anordnat av Ängelholms näringsliv. Detta evenemang fick skrikande kritik från många och även butiksägare fick sina Facebook konton nedklottrade av hat och förolämpningar.
Detta har i sin tur bidragit till att flera inte ens känner sig välkomna längre.

Den stora frågan vi alla nu måste ställa oss är om vi vill ha kvar butiker och restauranger i stan? De som stänger nu kommer förmodligen inte att komma tillbaka när läget blivit bättre. För vem kan i ärlighetens namn säga att de hade velat starta upp en verksamhet igen efter att ha känt hat och förakt från de som skall bli ens framtida kunder?

Håller Ängelholms centrum på att slitas i bitar och bli väldigt svårt att laga i framtiden?
Hur kommer detta att inverka på de stora byggnationer som planeras inför framtiden?
Hur kommer hyrorna påverkar för privatpersoner när hyresvärdarna förloras stora intäkter på butikslokaler som står tomma?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
86 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
14 %

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *