Nyheter

Ängelholmare 3D printar visir för att stötta lokal vård och omsorg

Read Time2 Minute, 51 Second

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Tillsammans kan vi hjälpa de som kämpar hårt för att hjälpa oss när vi behöver dem som mest. Med just detta i åtanke har en grupp företag och privatpersoner börjat samarbeta för att skyndsamt 3D printa ett stort antal skyddsvisir man kan använda inom vård och omsorg för att skydda personal och hindra spridning av COVID-19. Målet är 1.000 visir till Ängelholms kommun i det första skedet, helt ideellt och utan kostnad för kommunen. De 3D printade hållarna kan återanvändas men själva plasten i visiret måste oftast bytas ut mellan varje patient.

Initiativet började initialt på tre olika ställen men hittade varandra via ett inlägg på Facebook. Daniel på Monsén Arkitekter hade redan börjat printa själva hållarna till visiren med sin 3D printer men såg en möjlighet att involvera fler. Genom sitt inlägg på sociala medier kom han i kontakt med Aurélie och Martin. Aurélie som arbetar på Hemocue hade redan noterat att firman hade flera rullar av en plast som gör sig utmärkt för visiren och påbörjat en dialog med studenter i Halmstad som även de 3D printade. Eftersom det fanns flera rullar av plasten tillgängliga såg hon möjlighet att även förse Ängelholmsinitiativet med samma plast, vilket hennes arbetsgivare HemoCue gått med på att donera. Martin drev ett eget litet projekt vid kanten där han dagligen summerade utvecklingen kring COVID-19 och här såg han en chans att göra mer. Han ringde sin chef på företaget Sharkmob och frågade om de kunde stötta upp med sponsring av de filament (plastmaterial) man använder i printprocessen – och fick direkt VDns godkännande. Flera privatpersoner i Ängelholm med egna 3D printers hakade på och produktionen är nu i full gång.

Genom kontakter hos Kommunen fick man snabbt tag i rätt person som koordinerar Ängelholms behov och distribution av skyddsutrustning. Dessa visir sågs som ett väldigt välkommet tillskott och man ska snarast se över logistiken och behovet ute på kommunens olika instanser.

För de som vill hjälpa till rekommenderar vi att man går in på Facebook gruppen ”Ängelholms crowdprojekt 3D printade ansiktsvisir för coronaskydd”. Alla med 3D printers är välkomna att hjälpa till, information och filer att printa efter finns hos gruppen. Om någon vill donera filament till printningen eller OH film till visiren kan man höra av sig om det med. Det hade även varit till stor hjälp om det fanns någon som kunde assistera med stansning eller annan industriell klippning av plasten till visiren, annars får det göras för hand. Företag och organisationer inom vård och omsorg med behov av visir bör i första hand höra av sig till kommunens samordnare men är det akut kris kan vi nog skaffa fram några enstaka visir även till det.

Som en sista tanke vill vi bara säga att denna pandemi har tagit världen på sängen, men stora företag världen över ställer nu om sin produktion för att fylla behoven av skyddsmaterial. Fram tills att dessa stora apparater är igång och produkterna transporterats ut kan initiativ som detta göra en enorm skillnad och rädda liv. Våra vänner, släktingar och grannar inom vård och omsorg förtjänar all hjälp och allt stöd de kan få. Våra gamla och sjuka måste skyddas, med alla till buds stående medel. Det är därför vi gör detta.

Ta hand om er, och de runt omkring er. Tillsammans klarar vi detta också!

Daniel, Aurélie, Martin och en massa 3D printande Ängelholmare

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *