Nyheter

Ungdomar tar upp den omdiskuterade klotterfrågan och ger förslag

Read Time2 Minute, 23 Second

Det har inte undgått någon att Ängelholm flertalet gånger de senaste åren utsatts för både små och stora klotterattacker över hela staden.
Under 2019 valde även kommunen att utsmycka bla bropelarna på Tullportsbron med så kallad street art i form av graffiti som blev väldigt omtyckt.
Det var då fler som ansåg att det inte alls var någon bra ide med tanke på att det kunde få fler att bli intresserade av graffiti och att det skulle bidra med än mer klotter i Ängelholm. Nu nästen ett år senare kan vi konstatera att konstverket på bropelarna har fått vara i fred bra mycket mer än andra väggar i stan. Dock har det inte fått vara ifred helt och den sanering som har gjorts av det olagliga klottret har gjort att även den lagliga konsten har tagit stryk.

I ett förslag till VHIA´s Ungdomsförslaget har det nu getts två förslag om så kallade graffiti/klotterväggar.

”Graffitiväggar där man får lov att spraya lagligt. Nånstans där det syns och inte undangömt i nåt mörkt hörn”.

”Vi vill ha Graffitiväggar vid vägen så alla ser”.

Den 22 Juni 2015 invigde Ängelholms kommun just en sådan vägg på gamla Scantomten. Många var då glada att det skulle finnas ett lagligt alternativ där de som pysslade med graffiti skulle kunna måla. Men precis som när kommunen förra året utsmyckade Tullportsbrons pelare med street art, så var det då många som påstod att det skulle göra att den olagliga graffitin skulle öka.
VHIA har försökt hitta om det finns någon dokumentation gjord av Ängelholms kommun om den olagliga graffitin ökat eller minskat vid detta tillfälle. Vi har inte kunnat hitta något sådant utan har kollat på andra platser där man fått blandade resultat.
Vi har läst Urban Utveckling´s rapport till BRÅ som bygger till största del på den enkät som gjorts. Rapporten går att hitta här.
Det är mycket svårt att få någon klarhet i exakt vilken nytta eller skada graffitiväggarna egentligen gör. När även den lagliga Graffitin attackeras blir det än svårare.
I ungdomsförslagen som kommit in är det också viktigt att väggarna skall ses av alla vilket för många som pysslar just med graffiti är tanken. Många hade nog kunnat ställa sig bakom tanken att ta väggar någon stans där motiven kunde få ändras mellan olika konstnärer regelbundet. Men frågan är om de får vara ifred för de som inte alls har samma uppfattning.

Det återstår att se om det i framtiden kommer några så kallade graffitiväggar eller inte i Ängelholm. Vi på VHIA har inte lyckats få tag på någon utav de som målat olagligt för att prata med dem utav naturliga omständigheter. Vi har därför också mycket svårt att föra en vidare diskussion om platser mm för lagliga alternativ.

På bilden nedan kan ni se delar av det konstverk på Tullportsbrons pelare som blivit förstört.

Tror du att Graffitiväggar i Ängelholm hade hjälp till att få bort mycket av den olagliga graffitin?

View Results

Loading ... Loading ...
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *