Nyheter

e-handel, bostäder, golfbana, mountainbikeslingor, dubbelspår, skog och strövområde rör upp känslor hos ängelholmarna.

Read Time3 Minute, 22 Second

Då var det dags igen…..

Idag kan vi läsa i HD att 700 bostäder och bla en golfbana åter planeras söder om Kulltorp. Samtidigt är det flera andra förslag som rör upp känslorna hos Ängelholmarna. VHIA försöker reda ut vad det egentligen handlar om i en rad olika förslag var av en del redan har fått nej eller pausats.

Det är svårt att avgöra vart vi ska börja men vi börjar i slutat av 2007 när detaljplanen för Vegeholmsskogen och Kronoskogen rivs upp efter att regeringen sagt NEJ. Redan 2005 godkände kommunen detaljplanen som där efter överklagats.
Då fans det stora planer för Vegeholms GK att bygga en golfbana mellan järnvägsspåret och stranden i området. Året innan hade Länsstyrelsen sagt ja och efter det nya beslutet var det många som var besvikna men minst lika många som jublade.

Att använda åkermark eller skog för att bygga ut Ängelholm har i flera omgångar varit mycket kritiserat och många partier i Ängelholm har sagt nej till och från.
Flera förslag har funnits men de flesta har i slutändan fått nej men på senare tid har just åkermakt använts för bostäder i Ängelholms utkant.

Samtidigt väntar vi på det omdiskuterade dubbelspåret som skall löpa genom Ängelholm vilket även det har diskuterats om det blir av eller inte så sent som iår.  Ingen har väl glömt tunnlarna genom Hallandsåsen som började planerades redan 1975 och stod först klara för trafik 2015? Så sent som för några dagar sedan blev det klart att Regeringen ger ett slutgiltigt klartecken.

Ytterligare ett förslag handlar om e-handelsområdet i Varalöv där man just vill använda 600 000kvm åkermark för att bygga lager mm. Frågan är just nu högaktuell och protesterna många. Samtidigt ställer vi 600 000kvm åkermark mot 1500-2000 jobb enligt förespråkarna. Dock är det många som undrar hur många utav de jobben som kommer vara kvar efter några år när fler och fler lager blir helautomatiserade med robotar som plockar varor istället för arbetare. Det finns ännu inget beslut och när beslut kommer kommer det förmodligen vandra mellan olika instanser innan ett slutgiltigt beslut kan komma.

Ännu ett förslag har lagts på is och det handlar om ca 16km mountainbikeslingor i kronoskogen vilket i alla fall tillfälligt stoppades i slutet av förra året. Kommunen kommer göra en utredning och se hur man skall använda skogen man köpte 2017 i en mycket omdiskuterad affär. Istället för de 40 miljoner utgångspriset för skogen var lyckades kommunen betala 72miljoner vilket kritiserats av många.
Innan affären var klar som omfattar kronoskogen, nybroskogen och en del av rönneå fans det två olika vägar som förespråkades.
Lars nylander sade då (S):
Vi vill värna om den stadsnära skogen, därför är det viktigt att kommunen själv får råda över området
Samtidigt hade Robin Holmberg (M)en annan uppfattning och ville då bebygga ca 10% men även han ansåg att det var viktigt att värna om skogen för rekreation.
Dock är nog de flesta överens om att skogen som blev nästan dubbelt så dyr än vad den behövde bli också måste inbringa någon typ av pengar.

Så var vi nu åter tillbaka på området söder om Kulltorp där ett nytt förslag har lagt vilket omfattar 700 bostäder, golfbana mm. Mycket spelar alltså in i området. Man har tidigare fått ett nej från högsta instans gällande golfbana i området även om det inte är exakt samma förslag. Nej sidan står redo för att överklaga. Men samtidigt har vi sett hur bostäder har beviljats på den omdiskuterade åkermarken på flera ställen. Samtidigt finns det de som säger att området inte är någon bra åkermark och därför inte skall omfattas av detta.
Att det behövs fler bostäder i Ängelholms Kommun råder det inget större tvivel om men hur ser det ut med en golfbana frågar många sig?
Frågan kommer antagligen bli lika långdragen som förra gången och nästa fråga är om planerna om golfbana kan förhindra planerna om bostäder i en långdragen process?

Vad säger Ängelholmarna?
Rösta gärna här nedan

Anser du att en golfbana ska få byggas söder om kulltorp?

View Results

Loading ... Loading ...

Anser du att e-handelsområdet skall få byggas i varalöv?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Enser du att mountainbikeslingor ska få läggas i Kronoskogen?

View Results

Loading ... Loading ...

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
75 %
Sleppy
Sleppy
25 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

2 Replies to “e-handel, bostäder, golfbana, mountainbikeslingor, dubbelspår, skog och strövområde rör upp känslor hos ängelholmarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *