koppelfrågan
Nyheter

Koppelfrågan i kronoskogen är avgjord. Men hur gick det till?

Read Time2 Minute, 54 Second

Som VHIA tidigare skrivit har ett Ängelholmsförslag gått vidare ang koppeltvång i Kronoskogen. I samband med detta lät vi även våra läsare svara på frågan om det de ville ha koppeltvång i kronoskogen. Resultatet i denna fråga kan ni se här under:

Observera att detta är resultatet i skrivande stund och resultatet kan ändras då röstningen fortfarande pågår. Resultat koppeltvång vhia

I går kväll la vi även ut en nu en ny fråga som ställes på ett lite annorlunda direkt i två fb grupper ”Vad händer i Ängelholm” & ”Hundägare i Ängelholms kommun”. Vi ställde då frågan så här och det är nu 54 personer som svarat:

Denna röstning är nu avslutad.
Koppel mottionsspår

Men hur kan nu vi anse att frågan redan är besvarad? VHIA.se har inget med Ängelholms kommun att göra och kan inte inte bestämma hur vida koppel är ett krav eller inte.
Jo. det är nämligen så att frågan var avgjord långt innan frågan kom upp. Redan 22 Januari 1996 antogs KFS 421 i kommunfullmäktige.
KFS 421 är Ängelholms kommuns lokala ordningsföreskrifter och handlar bla om allmänna platser där man får förtära alkohol, handelsplatser och även regler om tamdjur.
För att läsa KFS 421 behöver ni ladda ner en pdf fil på kommunens hemsida HÄR.

I KFS kan vi läsa:

Hund skall hållas kopplad på följande områden:
* Hembygdsparken
* Utmärkta motionsspår
* Alla idrottsplatser i kommunen
* Alla lekplatser i kommunen.

Det intressanta här är punkten ”Utmärkta motionsspår”. Det var ju just detta det från början handlade om och kollar vi på vilka motionsspår som är utmärkta i kronoskogen märker vi snabbt att det inte finns många ytor där det inte finns utmärkta motionsspår förutom naturreservatet.
Karta över Ängelholms motionsspår hittar ni här:
Naturligtvis naturreservatet koppeltvång enligt föreskrifter om strandskogen Ängelholms kommun (se länk längre HÄR).

Det finns dock ett fåtal platser med tät vegetation långt från de utmärkta motionsspåren mm där det kan ses som lagligt att ha hunden utan koppel. Men problemet blir då att vegetationen är tät och och det är svårt att själv ta sig fram. Att då samtidigt ha full koll på en okopplad hund blir än svårare då det är just här många utav de vilda djuren har sina hem.

Varför gjorde vi nu då ett långt inlägg om koppeltvång i kronoskogen och ställde frågor om kopplad hund i kronoskogen när reglerna redan finns?
Jo, vi ville se hur vida de som ville ha ett koppeltvång kände till reglerna och även se hur vida motståndarna kände till reglerna. På facebbok kom det flera kommentarer om att man själv inte kommer ta hänsyn till om det kommer nya regler. Med andra ord har man inte tagit sig tiden att kolla vilka regler som redan finns.

I de båda undersökningar VHIA har gjort på VHIA.se och i en digitalenkät var det endast en person som påpekade att dessa regler redan finns. I kommentarsfälten på Facebook var det två personer som påpekade att det är koppeltvång i naturreservatet och en person som försökte upplysa andra om de regler som redan finns i motionsspåren. Personen som kom med fakta ang motionsspåren blev direkt påhoppad med arga kommentarer och tog bort sin kommentar.

Nu är den stora frågan om detta inlägg kan skapa mer klarhet i vad som gäller? I texten finns länkar med källfackta. Med andra ord bör vi titta på vilka regler som redan finns innan vi vill ha nya regler. Samtidigt är det viktigt att var och en tar reda på vilka regler som berör en själv.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *