Singelolycka på Rönnegatan
Nyheter

Polisen kritiserar FB-grupper – VHIA svarar

Read Time2 Minute, 50 Second

På SVT ligger det nu ett reportage där Ängelholms närpolis svarar på frågor om brottsförebyggande facebook grupper.
I reportaget finns en del där man kan se flera namn på facebook grupper med brottsplats följt av ortsnamn.

VHIA vill vara tydliga med att vi inte är en grupp där vi stödjer den typen av inlägg som beskrivs i SVT´s reportage. VHIA nämns inte heller i reportaget där polisen pratar om falska inlägg, hat och uthängning av personer. Man pratar även om att denna typ av grupper ökar otryggheten.

Vi på VHIA arbetar dagligen aktivt med att förhindra att personer hängs ut, att personuppgifter publiceras och samtidigt med att förhindra rasism och hot.
Dock är det alltid en balansgång mellan att förmedla information som kan se som samhällsviktig och att få ut information som kan hjälpa medborgare att tex vara vaksamma.
Vi har under de tre år vi funnits haft en ganska tät kontakt med polisen och flera gånger vart år kontaktat polisen med uppgifter som kommit fram i gruppen. Samtidigt har vi flera gånger tagit bort känsliga eller rent olagliga kommentarer.
Vi har även vid flera tillfällen förhindrat att detaljerade uppgifter har spridits innan polisen fått kännedom om dessa och kunnat agera eller bedöma uppgifternas äkthet och värde för utredningar.

Några exempel:

I Oktober 2017 hände något som skakade Ängelholm.
En person kastade en flaskor genom fönstret på en pub i centrala Ängelholm som skulle likna brandbomber. Personen hade även försett sig med ett bälte som skulle likna ett bombbälte och bar även kniv.
I ganska tidigt skede kom det uppgifter om att det skulle finnas en bomb på platsen och att polisen därför spärrade av och utrymde flera byggnader. Det inkom även uppgifter om riktade hot, målgrupp och att en radikal grupp stod bakom detta.
För att inte skapa panik och för att inte försvåra polisens arbete togs en del kommentarer bort och andra nådde aldrig gruppen alls.
Det viktiga för oss vara att personer i Ängelholm fick kännedom om att något hade hänt och att alla skulle hålla sig från platsen. Samtidigt la vi vikt på att låta folk som inte kunde ta sig hem få hjälp av andra i gruppen. Flera Ängelholmare ställde denna kväll upp med sovplatser och att köra folk hem. Facebook gruppen ”Vad händer i Ängelholm” fungerade denna kväll/natt som ett nav mellan individer som behövde hjälp och erbjöd hjälp.

I Juni 2019 inträffade en explosion på Skolgatan i Ängelholm.
Många uppgifter kom snabbt in och en ur VHIA förmedlade alla uppgifter och tips direkt till polis på plats. Det bästa hade varit om personerna själva ringt in tips och uppgifter till polisen men ofta uteblir detta och uppgifter av betydelse når då inte polisen. Samtidigt kom det uppgifter ganska snabbt att ingen var fysiskt skadad på platsen. I detta fallet såg vi inte att några uppgifter skulle kunna försvåra polisens arbete eller på annat sätt skulle behöva censureras.

Detta är endast två exempel på åtskilliga gånger vi har behövt agera efter vårat eget omdöme för allas bästa.

Vi har även flera gånger fått kritik för att vi låter information om brott så som skadegörelse mm publiceras i våran Facebookgrupp. Vi har var gång gjort en avvägning om det på något sätt kan försvåra utredning och agerat där efter.

Slutligen vill vi tacka både polis och medlemmar.
/VHIA

SVT´s reportage finns att se/läsa i länken
Länk till reportaget

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *